Đề luyện học sinh giỏi năm học 2021-2022 môn Tiếng Anh Lớp 6 (Có đáp án)

Câu 1. There are totally_________rooms in Nga’s new house.
A.3 B. 6 C.2
Câu 2. One of the two bathrooms is_________the two bedrooms.
A.next to B.outside C.between
Câu 3. Nga's house doesn't have a_________she eats in the kitchen.
A.dinning room B.bedroom C.bathroom
Câu 4. Nga's family goes fishing in the________ in front of the house on weekends.
A.large pond B.lake C.river
Câu 5. Nga's bedroom is big but it doesn’t have much__________.
A.lamps B.rice C.furniture
Câu 6. Where does Philip do the photography classes?
A. Music College B. City College C. Math College
Câu 7. What time do the photography classes begin?
A. 5.15 pm B. 7.00 pm C. 6.45 pm
pdf 7 trang thanhnam 08/03/2023 7100
Bạn đang xem tài liệu "Đề luyện học sinh giỏi năm học 2021-2022 môn Tiếng Anh Lớp 6 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy hãy click vào nút Download ở trên.

File đính kèm:

  • pdfde_luyen_hoc_sinh_gioi_nam_hoc_2021_2022_mon_tieng_anh_lop_6.pdf

Nội dung text: Đề luyện học sinh giỏi năm học 2021-2022 môn Tiếng Anh Lớp 6 (Có đáp án)

  1. UBND HUYỆN ĐÊ LUYỆN HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2021-2022 PHÒNG GD & ĐT MÔN THI: TIẾNG ANH 6 Thời gian làm bài 120 phút, không kể thời gian giao đề. PART A. LISTENING Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần) Câu 1. There are totally___rooms in Nga’s new house. A.3 B. 6 C.2 Câu 2. One of the two bathrooms is___the two bedrooms. A.next to B.outside C.between Câu 3. Nga's house doesn't have a___she eats in the kitchen. A.dinning room B.bedroom C.bathroom Câu 4. Nga's family goes fishing in the___ in front of the house on weekends. A.large pond B.lake C.river Câu 5. Nga's bedroom is big but it doesn’t have much___. A.lamps B.rice C.furniture Câu 6. Where does Philip do the photography classes? A. Music College B. City College C. Math College Câu 7. What time do the photography classes begin? A. 5.15 pm B. 7.00 pm C. 6.45 pm Câu 8. Philip's happy with the course because he's___. A. learning about famous photographers B. using a new camera C. getting better at photography Câu 9. Philip thinks it's easy to take photographs of___. A. trees B. animals C. children Câu 10. After the course Philip will___ A. buy a new camera B. get a job in photography C. make photography his hobby SECTION 2: PHONETICS. III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. 1.A. though B. thank C. throw D. thin 2. A. how B. rose C. know D. remote 3. A. sofa B. summer C. sugar D. sound 4. A. naked B. liked C. wahed D. looked 5. A. dear B. wear C. nearby D. appear IV. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided 1. A. adventure B. appliance C. automatic D. activity 2. A. pollution B. television C. vacation D. attention 3. A. popular B. interesting C. difficult D. important 4. A. character B. entertain C. documentary D. afternoon 1
  2. 5. A. restaurant B. fantastic C. factory D. beautiful SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR. V. Choose the best answer to complete each sentence 1. Would you like to play tennis, Nam? A.I’d like to,but I can’t B. Yes, I’d like to C. No, thanks D. I’d like to go 2. That’s a building. A. five- floor B. five- floors C. five- floor’s D. five- floors’ 3. My parents make me for my exam. A. to study B. study C. studying D. studied 4. Can I borrow your fishing rob, Minh? A. No, I can’t B. I’m sorry Nam I’m using C. I’d love to D. Yes, please 5. Traffic police never let you without a ticket A. go B. going C. to go D. gone 6. London is of England. A. capital B. the capital C. a capital D. one capital 7. ___ do you go shopping? – Every week. A. How far B. What time C. How often D. How 8. The opposite of “dangerous” is . . . . . A. polluted B. safe C. good D. dirty 9. ___ was in. The room was empty. A. Anybody B. Somebody C. Everybody D. Nobody 10. How homework does Lan have every day? A. much B. many C. old D. often 11. Tom hates watching T.V. does Peter. A. So B. Too C. Neither D. Either 12. Hoa prefers colorful dances in Thailand shadow puppet shows in Indonesia. A. to B. than C. as D. for 13. Helen is my aunt’s daughter so she is my___. A. sister B. cousin C. niece D. friend 14. Millions of children around the world enjoy the cartoon because it can both and a young audience. A. entertain- education B.entertainment- education C.entertainment- educate D. entertain – educate 15. Uncle Ho was born A. At 1890, in May B. on May, 1890 C. 1890, at May D. in May,1890 16. I drink .coffee than you. A. little B. less C. few D. fewer 17. If we cutting down trees, we can’t prevent floods and other natural disasters A. will stop B. don’t stop C. stop D. won’t stop 18.A: Would you like a glass of lemon juice? – B: I’m very thirsty A. No, I’m not B. Yes, please C. No, thanks D. Yes, I do. 19. ?” - “That’s a great idea.” A. Do you like playing sports B. Can you buy me some apples C. Why don’t we go out for dinner D. May I borrow your pen 20. When . . . . . to San Francisco? - In 2010 A. have you gone B. did you go C. do you go D. will you go VII.1.Give the correct form of the verbs i to complete the sentences. 1.There is a boy (run) in the street. 2.Water (boil) at 100 degree C. 3.If she (work) hard,she (pass) the final exam. 4.Did you like going(swim) last summer? 5.Are you able (write) letters in English? 6.Look! It (rain) heavily outside. 2
  3. 7.She spends an hour (do) her homework everyday. 8.It (often be) hot in summer. VII.2.Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point) 1. Her birthday is on the . of September. TWENTY 2. There are five . in the kitchen. KNIFE 3. There are a lot of interesting . in the summer. ACT 4. It was the bird’s first . from the nest. FLY 5. Yesterday we spent a . afternoon by the river. PEACE 6. They often play sports. They are very . SPORT 7. She’s a good student but she lacks . CONFIDENT 8. Stephen Biko was an supporter of the peace movement. ENERGY 9. In my . , there is a market, a clinic, a post office and a supermarket NEIGHBOR 10. Air . is a big problem in the big cities. POLLUTE VIII. Find the mistake in each sentence and correct it. 1. There are much music programmes on TV nowadays. 2. Her father often listens to radio in the morning. 3. She is the most beautiful of the twin sisters. 4. This is my book and that is your. 5. The Discovery Channel makes education funny for children all over the world. SECTION 4: READING. IX. Read the passage. Then choose one suitable word to fill in the gaps. (20 points) (1)___the United States, many adults and children (2)___overweight. Some people eat (3)___food at meals. They also eat snacks between meals. Sometimes people eat healthy snacks like fruit or vegetables (4)___many Americans eat a lot of junk food such as cookies, candy and potato chips. Eating junk food can (5)___people gain weight. People also gain weight (6)___they don’t get enough (7)___. People need to walk, run, ride bicycles, or walk out in health clubs and gyms .When people exercise, they (8)___good and have more energy. A good diet and exercise will help you (9)___a long and (10)___life. 1. A. on B. In C. At D. from 2. A. is B. was C. were D. are 3. A. too many B. too much C. few D. plenty 4. A. but B. because C. although D. so that 5. A. get B. lead C. urge D. make 6. A. so B. however C. but D. because 7. A. exercises B. work C. money D. energy 8. A. become B. taste C. have D. feel 9. A. live B. lives C. living D. to living 10. A. health B. safe C. fair D. healthy X. Fill in each blank with ONE suitable word. (20 points) Lan was right – Hoa soon got used (1) ___the busy city traffic. She could cross the road and she wasn’t scared. Then her uncle bought her a bike. (2) ___began to go out more often in the evening. Usually, she visited her (3) ___. They talked and listened to music or helped each other (4) ___their homework. 3
  4. Hoa rarely went to see movies or ate out (5) ___the evening. Everything was far too expensive. She preferred to socialize (6) ___her friends. She enjoyed it and it cost nothing. Then one day, Lan (7) ___Hoa went to the public library. Hoa liked to read. There wasn’t a library in her village, so she couldn’t (8) ___many books. The public library in the city had thousands of (9) ___, and Hoa began to borrow books regularly. She decided that (10) ___city wasn’t so bad after all. Write your answer here 1 ___ 2___ 3___ 4 ___ 5 ___ 6 ___ 7___ 8___ 9___ 10___ XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (10 pts) Bobbi Brown is a very busy man. He is 60 years old and he has thirteen jobs. He is a postman, a policeman, a fireman, a taxi driver, a school bus driver, a boatman, an ambulance man, an accountant, a petrol attendant, a barman and an undertaker. Also, he and his wife, Margaret, have a shop and a small hotel. Bobbi lives and works on the island of Gigha in the west of Scotland. Only one hundred and twenty people live on Gigha but in summer this number will be doubled because of tourists who come by boat every day. Every day Bobbi gets up at 6.00 and makes breakfast for the hotel guests. At 8.00 he drives the island’s children to school. At 9.00 he collects the post from the boat and delivers it to all the houses on the island. He also delivers the beer to the island’s only pub. Then he helps Margaret in the shop. He says: “Margaret likes being busy, too. We never have holidays and we don’t like watching television. In the evenings Margaret makes supper and I do the accounts. At 10.00 we have a glass of wine and then we go to bed. Perhaps our life isn’t very exciting, but we like it”. 1. Bobbi Brown is a very busy man because___. A. he is 60 years old B. he has thirteen jobs C. he lives and works on the island D. he is a postman 2. In summer, about ___tourists come by boat every day. A. 120 B. 60 C. 240 D. 150 3. He usually takes the island’s children to school by ___. A. bus B. taxi C. boat D. ambulance 4. What does Bobbi do in the evenings? ~ ___. A. He makes supper B. He watches television C. He goes to bed early D. He does the accounts 5. They don’t watch television in the evenings because ___. A. They have a glass of wine B. They never have holidays C. They don’t like it D. They are always tired in the evening SECTION 5: WRITING XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. 1. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room. => If I don’t have___ Minh likes teaching robots very much. => Minh is very interested in___ 4
  5. The students started to collect old clothes for their charity programme last week. =>The students have___ We will probably go to the moon for our summer holiday in 2050. =>We might___ Nobody in our class is as intelligent as Hoa =>Hoa is___ Living in the city is more expensive than living in the countryside. =>Living in the countryside___ There are many interesting films on VTV3 today. =>Today VTV 3 has___ My brother plays football very well. =>Minh is very good___ Could you tell me how to get to the City’s Exhibition, please? =>Could you show___? If Den Vau doesn't work hard,every one won't follow him =>Unless___ XIII. Write a paragraph (about 80 – 100 words ) to tell about your close friend. (20 points) (Do not show your name, your school’s name, your village’s name in the paragraph ). THE END KEY: PART A. LISTENING 1. Listen to a traffic report. Tick (✔) the things you can hear. There are two things that do not appear in the report. You will listen TWICE. 1.B 2.C 3.A 4.A 5.C 6.B 7.C 8.C 9.A 10.C SECTION 2: PHONETICS. (20 points) III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (10 point) . (2 x 5 = 10pts) 1. A 2. A 3. C 4. A 5. B VI. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided ( 2 x 5 = 10 pt) 1.C 2.B 3.D 4.A 5.B SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR. ( 70 points) V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (50 points) ( 2 x 25= 50 pts) 1. B 2. A 3.B 4.B 5.A 6 .B 7.C 8.B 9.D 10.A 11. A 12.A 13.B 14.D 15.D 5
  6. 16. B 17.B 18.B 19.C 20.B 21. C 22. D 23. A 24. B 25. B VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. ( 5 points) ( 1 x 5 = 5 pt) 5. have learned/ have learnt 1. Did you watch 2. will leave 3. doesn’t listen 4. do VII.1. 1.There is a boy (run) in the street. running 2.Water (boil) at 100 degree C. boils 3.If she (work) hard,she (pass) the final exam. works / will pass 4.Did you like going(swim) last summer? swimming 5.Are you able (write) letters in English? to write 6.Look! It (rain) heavily outside. is raining 7.She spends an hour (do) her homework everyday. doing 8.It (often be) hot in summer. is often VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (10 points) 1 . 2. KNIVES 3. 4. FLIGHT 5. PEACEFUL TWENTIETH ACTIVITIES 6 . SPORTY 7. 8. 9. 10. POLLUTION CONFIDENCE ENERGETIC NEIGHBORHOOD VIII. Find one mistake in each sentence. (5 points ) ( 1 x 5 = 5 pts) 1 2 3 4 5 radio most your funny Mistake much the radio more yours fun Correction many SECTION D: READING. ( 50 points) IX. Read the passage. Then choose one suitable word to fill in the gaps. (20 points) 1.B 2.D 3.B 4.A 5.D 6.D 7.A 8.D 9.A 10.D X. Fill in each blank with ONE suitable word. (20 points) (2 x 10 = 20pts) 1. to 2. She 3. friend(s) 4. with 5. in 6. with 7. and 8. read 9. books 10. the XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (10 pts) (2 x 5 = 10pts) 1. B 2. C 3. A 4. D 5. C SECTION 5: WRITING. ( 40 points ) XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (20 points) (2 x 10= 20pts) 1. If I don’t have a quiet room, I won’t be able to do everything. 2. Minh is very interested in teaching robots. 3. The students have collected old clothes for their charity programme since last week. 4. We might go to the moon for our summer holiday in 2050. 5. Hoa is the most intelligent girl/person/student in our class. 6
  7. 6. Living in the countryside is cheaper than living in the city. Living in the countryside is not as/so expensive as living in the city. 7. Today VTV 3 has many interesting films. 8. My brother is very good at playing football. 9. Could you show the way to the City’s Exhibition, please? 10. Unless Den Vau works hard,every one won't follow him XIII. Write a paragraph (about 80 to 100 words) to describe about your close friend. (20 pts) (don’t show your name, your school or your village) Tiêu chí chấm: 1. Bố cục (có đầy đủ câu mở đầu, phát triển ý và kết luân 5 2. Ý phát triển logic, có dấu hiệu chuyển ý 5 3. Từ vựng (đa dạng, chính xác) 5 4. Ngữ pháp (đúng, đa dạng) 5 - Sai dưới 4 lỗi không trừ điểm. - Sai trên 4 lỗi, hoặc sai những lỗi nặng trừ 0.5 điểm/1 lỗi. Lưu ý: - Đáp án+ Hướng dẫn chấm này chỉ là một trong những cách giải. Thí sinh có thể làm theo cách khác, giám khảo căn cứ vào bài làm cụ thể của thí sinh để cho điểm. TOTAL: 200 POINTS (= 20 ĐIỂM) THE END . 7